The key to our innovation is movement

Farming revolutie

Niet alleen revolutioneren wij de teelt met vertical farming, ook revolutioneren wij vertical farming zelf. We durven wel te zeggen dat wij de meest efficiënte vertical farmers van Nederland zijn. Vergeleken bij andere manieren van vertical farming gebruiken we in onze Glowfarms minder water, minder energie, en kunnen wij meer plantjes kweken per vierkante meter.

Meer biomassa per m2

Ons geheim is beweging. Meet the plantcoaster: kiempjes stappen in op een lopende band en maken in zo’n 24 dagen een reis naar volwassenheid. Een automatisch proces waarbij de plantjes onderweg alles krijgen wat ze nodig hebben: water met daarin voedingstoffen, licht en warmte. Door de beweging veranderen de plantjes steeds van oriëntatie en komen ze allemaal langs dezelfde plekjes. Daardoor krijgen alle plantjes hetzelfde klimaat, water, voeding en licht.

Dat levert een uniforme teelt op: alles is even groot en dat betekent meer biomassa per vierkante meter.

Minder water, geen verspilling

In onze farms gebruiken we precies zoveel water met voeding als de plantjes nodig hebben. We hebben geen reststromen: alles gaat terug in het systeem en wordt dus altijd opgenomen. Omdat we het hele teeltproces precies kunnen controleren, mislukt de oogst nooit, en gooien we dus vrijwel niks weg aan onze kant van de keten. Maar ook aan het einde van de keten is minder verspilling: onze plantjes zijn twee keer zo lang houdbaar. Langer vers = minder weggooien.

Minder energie

Omdat we een open, bewegend systeem hebben in plaats van bijvoorbeeld kasten met lagen, is het klimaat in onze farm stabieler: in de plantcoaster kan lucht, vocht en warmte vrij bewegen en ontstaan er geen warmte hotspots. We hoeven daardoor ook minder te koelen en maken dus efficiënt gebruik van water en licht. Dat zorgt ervoor dat we minder energie nodig hebben om onze farms te runnen, en dat resulteert in een lagere CO2 uitstoot.

Autonoom telen

Onze plantcoaster is een constante productieflow: het proces wordt nooit onderbroken. Dat maakt dat onze farms super geschikt zijn voor autonoom telen. Door te werken met sensoren en camera’s beheert de computer de groei van het plantje, en weet wat er nodig is aan licht en voeding. Maar het werkt ook andersom: we kunnen de computer vertellen wat voor soort plantje we willen en die gaat dan aan de slag. Eigenlijk een soort telen op bestelling: we vullen het menu in, en het plantje rolt eruit.

Bij Glowfarms werken we constant aan innovatie. We telen momenteel nog niet autonoom, maar we onderzoeken de mogelijkheden om dit op termijn te implementeren